HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

Szocsi 2014 – Simán lehet szeretni ezt az olimpiát

Kilopták a pénzt a hotelépítésből, szörnyű meleg van, mindenhová szúrós szemmel követ a rendőr – nem volt eddig jó sajtója a szocsi olimpiának. Túl a versenyek felén, a helyszínen azért nem tűnik ilyen rossznak a helyzet. Milyen a játékok szebbik arca? Olimpiai önkéntesként dolgozó tudósítónk beszámolója Szocsiból.

Miért itt? Mert szép

Az olimpia helyszíne lehet, hogy sportszakmailag nem a legideálisabb, különös tekintettel az időjárás miatti nehézségekre. De a környezet lenyűgöző. Méltán nevezik Szocsit és környékét az orosz riviérának, nem véletlenül járnak ide pihenni a hatalmas ország legtehetősebb emberei. Az Olimpia Parkban sétálva az egyik oldalon a Fekete-tenger hullámzik, a másik irányban kétezer méteres hófödte hegycsúcsokra látni. Szocsi rendezett, pálmafás belvárosában az embernek időnként olyan érzése van, hogy Miami Beachen sétál.

Elviselhető a rendőri jelenlét

Előzetesen sokan féltek a biztonsági intézkedések terrorveszély miatti túlzásaitól, de két, Szocsiban eltöltött hét után elmondhatom, hogy jól vizsgáztak az orosz szervezők. Az ellenőrzések ugyan tényleg szigorúak, mégis ritkán van emiatt torlódás, a katonai-rendőri jelenlét pedig nem zavaró a városban és a fő olimpiai útvonalak környékén sem. Előfordulnak olykor elsőre érthetetlennek tűnő kukacoskodások, de a terrorfenyegetés miatt minden ideutazó elviseli őket. Incidens szerencsére nem is történt eddig.

Drága? Lehet, de azért van benne anyag

Előre tudni lehetett, hogy ez lesz minden idők legdrágább olimpiája, és az sem maradt titokban, hogy a fejlesztési pénzek jó része korrupciógyanúsan túlárazott beruházásokba folyt. A helyszínen ugyanakkor látható, hogy az oroszok az 50 milliárd dolláros büdzsé komoly szeletét fordították az infrastruktúra fejlesztésére.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic


Az Olimpiai Parknak is otthont adó Adler nevű városrész teljesen megújult, a csarnokok mellett komplett lakónegyedeket emeltek. A hegyeken rengeteg új sífelvonó épült, a fejlesztések a domborzati viszonyok miatt jelentős tereprendezési munkát igényeltek. A várost a hegyi központtal (Krasznaja Poljana) összekötő országút és a szintén az olimpiára elkészített vasút jó negyven kilométeren keresztül egy folyóvölgyben halad, számos hídon és három hosszú alagúton keresztül. Ránézésre nem gondolná az ember, hogy 20 milliárd dollárt kiloptak volna a fejlesztésből, amint azt némelyik elemzés becsülte.

Gondoltak a jövőre

Egyes szálláshelyekre volt panasz – többek között a magyar olimpikonokéra -, de a sportlétesítmények többsége nagyon modern, még ha egyik-másik miatt zúgolódtak is a versenyzők. A leglátványosabb a Bolsoj Ice Dome, amelynek külső felülete (a müncheni Allianz Arénához hasonlóan) kreatívan használható. Az esti mérkőzések idején a résztvevő csapatok hatalmas zászlói mellett az aktuális eredményt is kivetítik a csarnok tetejére. Más kérdés, hogy a szétlövéssel záruló orosz-amerikai csoportmeccs után a rendezők gyorsan lekapták a számukra kedvezőtlen végeredményt a tetőről.

Az új létesítmények abban is 21. századiak, hogy a szervezők gondoltak az utóhasznosításra. Az Olimpiai Park széles terei az őszi Forma-1-es futamnak adnak majd helyet, a megnyitó és a záróünnepség otthonául szolgáló Fisht Stadion a 2018-as foci-vb egyik helyszíne lesz. A jégkorongtornának otthont adó Bolsoj Ice Dome (és ezzel a város) hamarosan KHL-es hokicsapatot kaphat, több létesítmény (Shajba Arena, Ice Cube Curling Center) pedig mozgatható, így adott esetben egy másik városba is áttelepíthető. A havas sportágak pályáit látva a német olimpiai bizottság nemrég megválasztott vezetője, Alfons Hörmann azt mondta, a biatlon, a sífutás vagy alpesi sí tradicionális német Világkupa-helyszíneinek fel kell kötniük a gatyát, ha a rendezési jogukat meg akarják őrizni.

Ilyen még nem volt: orosz önkéntesek

Az orosz közgondolkozásban az önkéntes munka korábban alig volt jelen, az olimpia ebben egyértelmű áttörést hozott. A Szocsiban dolgozó 25 ezer olimpiai önkéntes átlagéletkora alig 23 év (Londonban 44, Vancouverben 45 volt ez a szám), vagyis az ingyenes munkavégzés gondolata elsősorban a fiatalok körében talált táptalajra. Az önkéntes szó korábban nem is szerepelt külön kategóriaként az orosz jogrendszerben. Meg kellett változtatnunk azt a sztereotípiát is, hogy aki önként dolgozik, az legfeljebb takarításra alkalmas – mondta a programról Marina Pocsinok, az olimpia önkénteseinek koordinátora. A helyszínen pedig érezhető, hogy az orosz fiatalok nemcsak bulinak, szabadidős élménynek tekintik az ittlétet, többségük tényleg dolgozni és tenni akar a hazai rendezésű olimpiáért.

A szervezők meg is becsülik az önkénteseket: az olimpiák történetében első alkalommal ingyenes szállást és étkezést biztosítanak. Az sem mellékes, hogy az önkéntesek szállása is egyfajta olimpiai faluban van, nem messze az újságírók otthonául szolgáló Russzkij Domtól, így számukra sem csak a munkahelyen uralkodik olimpiai hangulat. A négyemeletes házak ablakaiba itt is ugyanúgy kikerültek a nemzetek zászlai, mint a sportolók olimpiai falujában, a szabadidőt pedig az össznemzeti barátkozás jegyében zajló bulik és közös érkezések színesítik.

Vásárhelyi Tamás
origo.hu

Proiectul Sipoca 35

SIPOCA 35 imagine banner