HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

Firtosmartonos

Firtosmartonos a Gagy völgye legfelső faluja, Székelykeresztúrtól 18 km-re. 1473-ban Marthonos néven jelentkezik először a forrásokban, 1497-ben Martonosfalwaként említik. A múlt század elejétől (megkülönböztetésül) Firtosmartonos a hivatalos neve. 2002-ben 257-en lakták..
Lakói a katolikus korban és azután is Énlakára jártak templomba. A XVIII. században már unitárius anyaegyház. 1789-ben a kántor kötelessége a tanítás, az első tanító a szentgelicei Kuti András volt. Orbán Balázs megjegyzi: “igénytelen falucska, melynek szorgalmas (unitárius, mint az egész völgy) lakói cserépégetéssel pótolják a kopár köves vidéken gyengén jövedelmező földművelés hiányait.” A jelenlegi iskola épületét az 1890-es években emelték. Pákei Lajos építészmérnök tervei alapján és Fekete Benjámin vállalkozásában, 1905-06-ban felépült Martonos immár negyedik temploma. Ennek mintájára épült, néhány évvel később, a székelyudvarhelyi belvárosi unitárius templom is.
 
Jelesei: Gálfi Mihály, a Makk-féle összeesküvés tagja, akit 1854. március 10-én, árulás következtében Marosvásárhelyen végeztek ki. 
           Vári Albert (Firtosmartonos, 1868. ápr. 23. – Kolozsvár. 1943.) unitárius teológiai tanár.
 
Hagyományos a pünkösd utáni vasárnap szervezett majális, karácsonyi színdarabos bál, házasbál, szüreti bál. Látnivalók: a falutól északra levő hegy tetején római castrum nyomai látszanak, a Gagyvize feletti Beszér nevű hegy alatti Hetes nevű tisztáson pedig római település nyomai vannak.
 

forrás:
P. Buzogány Árpád

Megjelent az Orbán Balázss szemével… 2002–2007 című fotóalbumban, 31–39. oldal (Székelyudvarhely, 2008, kiadta az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont)

Proiectul Sipoca 35

SIPOCA 35 imagine banner

Serviciul 112

112 LOGO